100Femmes (3) deuren openen

Ik open een deur en stap in een andere ruimte. De andere ruimte heeft een eigen sfeer, een eigen geur, een eigen kleur, etc. Iedere ruimte biedt eigen mogelijkheden. In je huis heb je ruimtes om te slapen, koken, eten, klussen, wassen. Als je het theater in stapt, betreed je een andere wereld. In deze wereld is er een andere orde, een andere discipline dan je bent gewend.

Onze regisseuse, Angels, maakt het me wel heel erg gemakkelijk met onderwerpen voor een blog. Zij heeft steeds weer mooie beelden en metaforen om ons te inspireren.”Werken met beelden stimuleert het brein”, zegt ze. (wat hierna cursief is, is een samenvatting en vertaling wat Angels heeft gezegd) Deuren en ramen openen, letterlijk van buiten naar binnen in het Parktheater en dan in de theaterzaal waar we repeteren. De wereld in de theaterzaal en de voorstelling die we maken, opent deuren naar nieuwe mogelijkheden in onszelf.

Het moment dat we in de theaterzaal stappen, komen we in een afoto 2e dag vanaf podium bewerktndere wereld, creëren we een andere realiteit. Rituelen helpen daarbij. Binnenkomen, je stoel uitkiezen, je spullen pakken. Het omkleden voor de repetitie is het uitdoen van je kleding van je “normale” wereld. En de kleding aandoen van de nieuwe realiteit. Hetzelfde geldt omgekeerd voor het weggaan.

Ont-dekken en ver-beelden dat is waar het om draait. Tijdens de repetities en tijdens de voorstelling. Onze aanwezigheid is meer dan ons lichaam. We zijn verbonden met elkaar en met het universum. Alles krijgt betekenis, alles heeft betekenis, jij geeft betekenis. Daarmee open je deuren en ramen in jezelf, ont-dek je nieuwe aspecten van jezelf.

We zijn nog maar net begonnen en toch lijkt het al gewoon die dagelijkse repetitie. Het is in het theater zoals Angels zegt, een andere wereld.  Ik was gister eigenwijs en had mijn “normale” kleding aangehouden terwijl de meeste dames zich al in de kleding voor de voorstelling hadden gestoken. Heb ik de omslag naar onze tijdelijke, nieuwe wereld nog niet helemaal gemaakt? Vandaag ga ik bewuster de overgang maken. Bewust een plaats opzoeken en me omkleden.

In mijn coaching werk ik ook met ver-beelden in de vorm van metaforen, visualiseren en foto 2e dag trap bewerktmediteren. Het is een krachtige manier om te ontdekken en inzichten te krijgen. De vertaling hiervan naar het theater vind ik heel bijzonder en ook wel logisch. Dan wordt het ook echt een belevenis, een be-leven-is. Ik ga er vandaag voor om dat te doen en me volledig over te geven aan die beleving, ver-beelding, ieder moment. Dat is weer eens wat anders dan een meditatie van een kwartier.

Heel benieuwd ben ik weer naar de ervaringen van de andere dames en ook van de begeleiders. Heb jij al een deur of een raam geopend? Heb jij al de overgang naar de theaterzaal bewust beleefd?

Share
13 replies
 1. Rianne
  Rianne says:

  Oh wat schrijf je het weer mooi.
  Als ik hoor wat Angels dan denk ik: ja ik ben hier op de juiste plek, en wat een voorrecht dat ik hier deel van uit mag maken.

  Ik merk wel dat ik erg mijn best doe om zo alert mogelijk te zijn tijdens de repetitie.
  Luisteren, veel luisteren. Naar Monest (choreografe), naar elkaars beweging om samen als een te bewegen.

  Soms is het moeilijk, dan zit ik een beetje in mijn eigen wereld, weet ik niet goed hoe ik een beweging moet doen, en vergeet ik soms dat ik niet de enige ben.
  Dan vergeet ik even het respect naar elkaar, naar Monest, maar ook naar mezelf.

  In zo’n grote groep heeft zo’n kleine praatbeweging een veel groter effect dan je soms beseft. Als een olievlek waaiert het uit. Ik wil graag proberen om zo alert mogelijk te zijn en de verantwoordelijk te nemen om zoveel mogelijk respectvol met elkaar te zijn.

  En wat betreft de overgang, die maak ik nog niet bewust genoeg.
  Dank je daarvoor.

  Reply
  • Mariel
   Mariel says:

   Hoi Rianne, het is ook lastig om steeds alert te zijn. De vraag is of dat mogelijk is. Ik weet in ieder geval dat het mij ook niet lukt. Bij het oefenen van de spiraal, als we dan met z’n allen op de trap staan, is het heel moeilijk om allemaal stil te zijn. Gisteren was het merkbaar dat sommigen heel zachtjes met elkaar praatten en anderen daar weer echt last van hadden. Ik probeer meestal stil te zijn maar soms laat ik me ook verleiden om zachtjes te praten. En het is inderdaad zo dat een kleine praatbeweging een groot effect heeft doordat we met zoveel zijn. Vandaag toch weer een punt van aandacht 😉

   Reply
 2. Hanny
  Hanny says:

  Net als jij wil ik ook wat bewuster deze nieuwe wereld binnen stappen en weer verlaten en net als jij ga ik, in tegenstelling tot gisteren, vandaag ook van ‘gewoon’ naar ‘grijs’ en weer terug. Heb er weer zin in!

  Reply
 3. Christien Heylen-Cichy
  Christien Heylen-Cichy says:

  Net zo als jullie allemaal,had ik er veel zin in en leefde er helemaal naar toe,maar na de
  eerste oefendag,blijkt dat ik lichamelijk niet in staat ben om het vol te houden.
  Ben er heel verdrietig over om te moeten opgeven,zeker omdat het toch heel bijzonder is,als je aan iets werkt,wat een mooie voorstelling moet worden en je doet het zijn allen.
  Ik wens iedereen veel succes en kom een dezer dagen kijken,hoe ver jullie al zijn gekomen,met de repetitie’s.
  Groetjes, Christien.

  Reply
   • Christien Heylen-Cichy
    Christien Heylen-Cichy says:

    Mariel,dank voor je reactie en ik kom deze week zeker nog een keer kijken.Veel
    succes met de repetitie’s.

    Reply
  • fennie soppe
   fennie soppe says:

   Hallo Christien,
   Wat jammer voor jou dat je het niet kunt volhouden.
   Kun je niet een plaatsje aan ‘de kant’ krijgen met minder fysieke inspanning?

   Ik moet toegeven dat ik ‘s avonds ook helemaal óp ben. Maar gelukkig ‘s ochtends weer uitgerust. Ik merk dat ik niets anders moet plannen of doen op zo’n dag dan alleen de dagelijkse routineklusjes. De rest komt dan later wel weer.

   Voel je welkom om binnen te wippen!

   Hartelijke groet, Fennie

   Reply
   • Christien Heylen-Cichy
    Christien Heylen-Cichy says:

    Dank voor je leuke reactie,ik kom deze week zeker nog een keer kijken en ben
    erg benieuwd hoe ver jullie al gekomen zijn en succes voor de komende dagen.

    Reply
 4. Annick
  Annick says:

  Vandaag was echt superleuk! We hebben al zoveel geleerd! Als de spiraal het moeilijkste is dan gaan wij er een fantastische avond van maken! Het is echt een geweldig mooi gezicht als jullie allemaal liggen!! Ik heb nu alweer zo’n zin in morgen!!
  Xx

  Reply
  • Mariel
   Mariel says:

   Die spiraal zou ik ook wel willen zien maar ja dat gaat nou eenmaal niet als je er onderdeel van bent 😉 Dat wordt wachten op DVD (hopelijk wordt er een gemaakt) en foto’s.

   Reply
 5. Paula
  Paula says:

  Ik besef steeds meer onderdeel te zijn van een heeeel bijzonder project. Wat er allemaal gebeurt met zo’n grote groep vrouwen: met zoals bij de Slagroom-onderneemsters onder elkaar, komt vrouwen-power los en stroomt er vrouwen-energie: Prachtig! De ontmoeting en het beroeren van de 2-tallen die los werden gelaten uit de vrouwen’wolken’, bracht beroering… ontroering… We stonden in ieder geval met heel wat vrouwen aan de kant een traantje weg te pinken. Ik wil altijd eerst zien… dan geloven… Ik geloof er nu meer dan 100% in dat het met deze 100 vrouwen en met een topteam van Angels, Monset en de regie-assistenten echt een topstuk zal worden. Voor mij het moment om mensen te gaan uitnodigen om te komen kijken. Heerlijk die vrije dag vandaag, maar ook weer veel zin in maandag en de rest van de week!!

  Reply
  • Rianne
   Rianne says:

   Hoi Paula,
   Het deelnemen aan een project van een 100 tallig eindhoven vrouwen netwerk, met power & energie was een van mijn hoofdredenen om mee te doen. Je merkt nu dat die energie steeds meer gaat stromen en dat is super he.

   En wat betreft eerst zien en dan geloven, en nav daarvan mensen uitnodigen. Jij doet toch mee, dan wordt het toch sowieso een topstuk en dan geldt ook voor alle andere 99 🙂

   Reply
  • Mariel
   Mariel says:

   Hoi Paula, dat moment zaterdag, die ontmoeting, dat contact. O, wat was dat bijzonder!
   En eerst zien en dan geloven…. Is voor mij geworden, eerst voelen, ervaren en dan geloven 😉
   Tot straks!

   Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.