100Femmes (4) repeteren

Repeteren, repeteren, repeteren. Het hele dagritme is aangepast aan en afgestemd op de dagelijkse repetitie van 100Femmes. Van familie en vrienden krijg ik vragen, hoe gaat dat dan, wat doen jullie? Wat is dat dan voor een voorstelling?

100Femmes gaat over 100 vrouwen uit Eindhoven en omstreken die hun visie op deze tijd, de stad Eindhoven, hun leven en de wereld laten zien. 100 vrouwen op het podium als zichzelf en als eenheid. Gezamenlijk ver-beelden door beweging, muziek, dialoog, monoloog. In het eerste blog 100Femmes heb ik er al meer over geschreven.

Repeteren
We repeteren dagelijks ongeveer 5 uur. ‘s Middags om 14.00 uur beginnen we, iedereen komt rond die tijd binnen en kleed zich om. We doen onder begeleiding van de choreografe, Montse, een warming-up. Die warming-up is helemaal afgestemd op bewegingen die we in de diverse scenes doen.

Vervolgens oefenen we scenes uit de voorstelling. De eerste en moeilijkste scene hebben we inmiddels doorgenomen en al aardig onder de knie. In deze scene vormen we met bijna alle vrouwen een spiraal op het podium. Die spiraal met beweging en positie goed te krijgen, komt heel precies.  Voor de volgende scenes gaan we meer in groepen repeteren. foto 3e dag repetitieWij zijn ook steeds heel benieuwd wat er gaat komen omdat er iedere dag zich weer een stuk van de voorstelling ontvouwt. Elke dag komt er weer wat nieuws te repeteren bij.

Paniek
Wat me opvalt is dat veel vrouwen alles tot in het kleinste detail willen weten. Als het niet goed gaat of niet direct duidelijk is wat de bedoeling is, zie je de vraagtekens op vele gezichten. Allerlei  vragen gaan dan door de zaal. Wat moeten we nu doen? Hoe moet het? Maar als we dan….? En wanneer….? Mooi was het dan ook gister dat Angels, de regiseusse, even het podium opkwam en heel rustig zei “calm, calm, no panic ladies”. Alles is prima, dit is het moeilijkste deel van de voorstelling, we repeteren nog iedere dag en jullie doen het goed. Dat was toch wel even lekker om te horen.

Loslaten
De kunst van dit project is onder andere het loslaten. Loslaten dat je alles van te voren precies weet, loslaten van controle. En ook loslaten dat het in één keer goed moet. Het is een voorstelling die in de loop van de repetitieperiode steeds meer vorm krijgt. Ook worden er tussendoor nog allerlei aanpassingen gedaan. Flexibel zijn, rustig blijven, afstemmen op jezelf en anderen is daarvoor nodig. Go with the flow.

En natuurlijk repeteren, repeteren en nog eens repeteren.

En genieten, samen lachen, elkaar aanmoedigen, gezellig kletsen. Want dat kunnen 100 dames natuurlijk héél erg goed!

 

 

 

Share
1 reply
  1. Marinade
    Marinade says:

    Je moet inderdaad helemaal meegaan , go with the flow. En dat lukt het beste als je kunt loslaten. Dat is ws de reden dat ik lekker achter aansluit. Ik stond als laatste mezelf voor te stellen en dat was helemaal niet erg. Het voelde niet als buitengesloten.
    Ik ervaar juist heel sterk de verbondenheid met een grote groep vrouwen , in amper 4 dagen een collectief. Maar ook heel erg jezelf blijven. Dit wordt echt een onvergetelijke ervaring die ik samen met mijn dochter intens beleef. Vandaag moet ik een dagje werken, morgen ben ik er weer helemaal!

    Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.