100Femmes (6) Spelen

Spelen, dat was het woord dat mij sinds eergisteren is bijgebleven. Het woord blijft als het ware plakken. Ik realiseer me dat dat is wat we nu met 100 vrouwen doen: spelen. In die realiteit van het theater.  Het dagelijkse leven voelt voor veel mensen vaak zwaar of in ieder geval serieus. Volwassenen worden niet geacht om te spelen. Werken, kinderen opvoeden, huishouden, klussen, etc.

Speels
Maandag tijdens de repetitie viel me zo op dat we op een ontspannen, speelse manier alles leren. De choreografe, Montse, laat ons als warming-up allerlei bewegingen en oefeningen doen. Niet ingewikkeld, niet zwaar, gewoon prettige oefeningen. Steeds weer blijkt dat het merendeel van deze bewegingen terugkomt in het toneelspel. Zo leren we heel ongedwongen want de warming-up lijkt toch altijd wat minder serieus. Niets is minder waar natuurlijk maar zo voelt het wel een beetje.

Hildegard, HICK FOTOGRAFIE

Hildegard, HICK FOTOGRAFIE

Toneelspelen
Dagelijks in het theater om toneel te spelen. Geen rol van een ander spelen maar jezelf zijn. Dat is een mooie paradox. Waar theater een andere realiteit is en op toneel acteurs in een rol kruipen, daar betreden wij juist die andere realiteit als onszelf, alle rollen buiten de deur achterlatend. Wow, wat mooi. Zo komen de woorden van Angels pas echt tot leven. Met het “spelen”. De kunst is om tot jezelf te komen in dit spel. En het mee te nemen straks ook buiten het theater. Geen rollen meer te spelen, alleen jezelf.

Ontspannen
Wat ik als heel bijzonder ervaar, en ook steeds terug hoor van de andere dames, is dat de sfeer heel goed en ontspannen blijft. We worden allemaal moe, onze lijven beginnen hier en daar, of overal!, te kraken. We lopen tegen grenzen aan, ieder haar eigen grens. Het dagelijks repeteren eist haar tol. Niemand die klaagt. Het wordt gezegd, een troostend woord, een knuffel en we gaan weer verder. Samen, met humor, enthousiast en soms ook met een traan, repeteren. Geen onvertogen woord, geen geroddel, niets. En dat met 100 vrouwen, echt heel bijzonder.

Hildegard, HICK FOTOGRAFIE

Spelend verbinden
Het spel, de voorstel, gaat over verbinding. Verbinding van zomaar 100 vrouwen, die levenin en rond de stad Eindhoven. In de voorstelling 100Femmes komt samen wat deze vrouwen bindt. En dat is heel veel. Ieder is uniek en heeft eigen kwaliteiten. In de repetities leren we de ander spelenderwijs kennen. Het spel zorgt voor ontspanning, ruimte, humor. Het spel zorgt ook voor confrontatie met jezelf en met de ander. Spelend verbinden en spelend grenzen verleggen. Spelend verbinden wij ons met onszelf en de ander! Blijven spelen dus….

 

 

Share
8 replies
 1. Eef
  Eef says:

  Mooi verwoord Mariel.

  Het Spel spelen we samen, maar toch is het zo serieus, integer & ik mag wel zeggen heftig op sommige momenten.
  Soms zou ik wel buiten mezelf willen treden om boven ons te zweven en het eens goed te bekijken van bovenaf..

  Reply
 2. Angelique (die lange)
  Angelique (die lange) says:

  Ja, spelen: je naam schrijven in de lucht en dan ineens de schaduw van je eigen hand onderaan op het grote scherm ontdekken. M’n buurvrouw en ik stonden even kort allerlei vormen met onze schrijfhand te maken … net als vroeger 😉

  Reply
 3. Anita
  Anita says:

  Fijn om de dagelijkse ‘rol’ af te schudden!
  Even geen tijd om te denken aan boodschappen, huishouden, werk, de was, afspraken en alles wat thuis ‘zo normaal’ is.
  Al spelend een spel maken met honderd vrouwen, heerlijk!
  Tot straks!

  Reply
 4. Marjo van der Knaap
  Marjo van der Knaap says:

  Dank je wel voor deze mooie verwoording van een heel herkenbaar proces. Spelenderwijs jezelf nog beter leren kennen. We geven veel van onze energie en tijd, maar we krijgen er ook zo ontzettend veel voor terug! Nu realiseer ik het me nog maar half, we leven een beetje in een roes op het toneel. Maar straks, dat weet ik zeker, realiseren we pas echt hoe deze ervaring ons veranderd heeft, bewuster heeft gemaakt van onszelf, de mensen om ons heen en de wereld waarin we leven. Amen 😉

  Reply
 5. Ameli Viaux
  Ameli Viaux says:

  Nogmaals bedankt voor de prachtige bloemen, het was ook een fantastisch ervaring om met jullie te mogen repeteren en spelen!

  Ameli Viaux

  IMG_7928.jpg

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.