Mijn schaduw in het licht is een foto-expositie en een fotoboek. Ik verbeeld hierin mijn verhaal: over de schaduw van incest over mijn leven en hoe ik daaruit stap, in het licht. De expositie vindt plaats van 14 tot en met 17 november 2020 in de Buitengaander in Westerhoven, gemeente Bergeijk. Het boek wordt in deze week ook gepubliceerd.

De bedoeling is dat ik (een deel van de) expositie en het boek in de toekomst kan inzetten bij symposia, gastlessen, lezingen etc. Incest en seksueel misbruik bespreekbaar maken en houden, ik hoop dat deze beelden daarbij helpen.

Moed geven en inspireren

Mijn incestervaringen hebben een schaduw geworpen over mijn leven. Ik was nooit vrij en kon mijn verhaal niet delen. Het was een geheim, te pijnlijk en ook nog eens taboe. Met het verbeelden van mijn verhaal zet ik mijzelf en de donkere kanten van mijn leven in het licht. Daarmee maak ik de weg vrij naar een lichter leven. Een liefdevol leven met hartverwarmende ontmoetingen.

Het verbeelden van mijn verhaal doe ik niet alleen voor mijzelf. Ik wil andere overlevers van seksueel misbruik inspireren om hun verhaal te vertellen. Om, hoe spannend ook, (een stukje) van zichzelf te laten zien. En hulpverleners, families, vrienden, ouders en omstanders nodig ik uit om te kijken. Om aan te zien wat jarenlang niet gezien mocht worden en te luisteren zonder oordeel. Om iedereen, elk kind en elke volwassene en ieder signaal, klein of groot, hierin serieus te nemen.

Een avontuur van verbeelden en vertellen

Mijn schaduw in het licht

Overspoeld

Samen met Jan Stege, de fotograaf, ben ik het avontuur van ‘Mijn schaduw in het licht’ begonnen. En een avontuur is het zeker. Voor mij was het meer dan spannend om mezelf volledig te geven voor de lens van de camera. Voor Jan was het de uitdaging om mij zo te portretteren dat beelden recht doen aan mijn verhaal, van toen en nu. Twee meisjes van resp. negen en zeventien representeren de jaren uit mijn kinder- en tienertijd (opmerking: zij hebben geen relatie met het onderwerp). Zelf verbeeld ik de duisternis die ik als volwassen vrouw heb ervaren en mijn weg naar buiten, naar het volle licht. Het geheel geeft een doorkijk in mijn levensverhaal. Een aangrijpend en confronterende verhaal, soms rauw, som met humor. Maar ook met hoop en liefde.

Informatie over expositie & aanmelden

Je bent van harte welkom om een bezoek te brengen aan de expositie ‘Mijn schaduw in het licht’. De entree is gratis. Aanmelden is nodig om de bezoeken te ‘stroomlijnen’. De opening is 14 november om 11:00 uur, het aantal aanwezigen tijdens de opening zal beperkt zijn, dus meld je snel aan!

De data en tijden van de expositie zijn:

  • 14 november van 11:00 tot 12:00 opening
  • 14 november van 12:00 tot 17:00 uur
  • 15 november van 11:00 tot 17:00 uur
  • 16 november van 13:00 tot 22:00 uur
  • 17 november van 13:00 tot 17:00 uur

Hieronder het formulier om je aan te melden. Graag even vermelden welke datum / welke tijd je voorkeur hebben. Ik houd zoveel mogelijk rekening met de volgorde van aanmelding en met jouw wensen.
In de eerste week van november maak ik de ‘bezoekersplanning’, rekening houdend met alle regels en richtlijnen die op dat moment van toepassing zijn.

Wil jij dit project mee mogelijk maken?

Deze tijd is een bijzondere tijd. Mijn werk viel grotendeels weg door Covid-19. In juni is het idee ontstaan voor het verbeelden van mijn verhaal voor een boek. In gesprek met Jan Stege veranderden doelen en werd het eerste doel een expositie en het tweede doel een boek. Vervolgens ontstond er een deadline: de Week tegen Kindermishandeling van 16 tot en met 22 november 2020. Ineens was er heel veel werk te doen. Ik geniet er met volle teugen van. En soms ben ik er ook helemaal klaar mee. Het is niet alleen beelden bij mijn verhaal bedenken. Het is ook mijn hoofd breken over financiën, over organisatie, over steeds veranderende regels, over mezelf voor de camera blootgeven (letterlijk!), over teksten en wat anderen ervan zullen vinden.

Om ‘Mijn schaduw in het licht’ te kunnen realiseren heb ik een crowdfundingscampagne opgezet. Dit betekent dat je een donatie kunt doen. Je kunt natuurlijk zomaar doneren, maar je kunt daarvoor ook een ‘tegenprestatie’ ontvangen. Zo kun je een gesigneerd exemplaar van het boek ‘Mijn schaduw in het licht’ ontvangen of een coachingsessie afspreken. Met jouw bijdrage maak je dit project mogelijk! Wil je een bijdrage doen? Ga dan naar Voordekunst

Share