Je krijgt wat je verdient!

Je krijgt wat je verdient! Dat wordt nog wel eens gezegd. Soms als iemand heel goed weer heeft gehad tijdens de vakantie. “Ik zal het wel verdiend hebben”. Nogal lekker, als jouw vakantie in het water is gevallen. Verdien jij het dan niet?

De laatste maand is voor mij een maand van doorbraken geweest. Ik heb veel nieuwe activiteiten ondernomen, grenzen verlegd en daardoor weer stappen gemaakt in mijn ontwikkeling. Wat ik vooral merkte was dat ik alles heel open en enthousiast aanging. Meer dan ooit. En dat ontving ik terug van de mensen die ik ontmoette. Nog nooit heb ik zoveel positiviteit om me heen gevoeld en zoveel complimenten gehad. Heerlijk natuurlijk. Maar ja, ik kan het natuurlijk niet laten daar dan ook over te filosoferen.

Wat mij vooral in mijn gedachte kwam was: “Nu zit ik lekker in mijn vel en krijg ik complimenten. Maar eerder, in periodes dat ik me ongelukkig voelde en ik juist veel steun nodig had, kreeg ik niet de complimenten en steun waar ik zo naar verlangde. En gebeurden er veel dingen die het voor mij alleen maar moeilijker maakten”.

Bizar eigenlijk, als je hier over na denkt. Nu voel ik me goed en ziet de wereld er veel mooier uit, heb ik veel meer plezier, energie etc. Toen, in mijn jeugd, voelde ik me alleen en was ik alleen. Maar zo werkt het dus wel. Wat je uitzend, dat ontvang je ook.  Nooit heb ik dat zo diep gevoeld als de laatste weken. Nu dus wel, als je dit leest. Het volgende gedicht past hier natuurlijk helemaal bij:

De cirkel van het beeld
Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken,foto bomen over het pad1
blijf ik denken zoals ik altijd dacht.
Als ik blijf denken zoals ik altijd heb gedacht,
blijf ik geloven zoals ik altijd heb geloofd.
Als ik blijf geloven zoals ik altijd heb geloofd,
blijf ik doen zoals ik altijd heb gedaan.
Als ik blijf doen zoals ik altijd heb gedaan,
Blijft mij overkomen wat mij altijd overkomt.

Het is mooi om dat zo te voelen. Als je het gedicht leest, lijkt het zo logisch, zo vanzelfsprekend. Aan de andere kant voelt het ook heel tegenstrijdig. Als je behoefte hebt aan bevestiging, aan steun, aan een periode van rust, krijg je vaak het omgekeerde. Dat kan echt aankomen als oneerlijk. En daar zit precies de angel!

Als je behoefte hebt aan iets en je zoekt het buiten jezelf, blijft alles bij het oude, jij blijft hetzelfde. Je behoefte wordt niet vervuld van buitenaf. Alles wat je nodig hebt, waar je behoefte aan hebt, is in jezelf. Niets en niemand anders kan jouw behoeften vervullen. Alleen jij kunt dat. En dat kan alleen door je bewust te worden van hoe je denkt, wat je gelooft, wat je doet en wat je overkomt.

 

Share
2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.