Onbewust, wat is dat nu eigenlijk?

Onbewust, wat is dat nu eigenlijk? Die vraag komt regelmatig bij me langs als iemand vraagt wat ik doe voor coaching. Want het onderbewuste vormt de rode draad. Op de home-page van mijn website staat een uitleg. Maar hoe werkt het nou eigenlijk in de praktijk? Wat voor invloed heeft het onderbewuste op je gedrag? Een voorbeeld uit eigen koker.

Vanmorgen belde ik een goede bekende. We hadden een misverstand over een
afspraak. Daardoor was ze in de stress geschoten. Ze probeert alle ballen in de lucht te houden. Haar werk (full-time), haar gezin, het huishouden. Voor iedereen en alles zorgt ze. Helaas schiet ze er zelf volledig bij in. Maar klagen doet ze niet. Ze gaat door met een lach.

We hadden ons telefoontje afgesloten en de tranen schoten in mijn ogen. Ik was geraakt. Nu leef ik altijd wel mee maar huilen was nu een te sterke reactie. Nee, wat zij vertelde, triggerde mij. Dat is voor mij een signaal dat ik mag gaan kijken wat het mij vertelt; wat mijn onderbewustzijn wil vertellen. Het ging precieheldere strooms over een thema dat me al bezig hield, namelijk grenzen stellen. Een ander signaal was namelijk al dat ik me irriteerde aan het niet-opruim-gedrag van mijn kinderen, die inmiddels aardig beginnen te puberen. Het lukte me niet om duidelijk over te brengen wat ik wilde van hen. Een fysiek signaal was dat ik een geïrriteerde spier/pees heb in mijn schouder.

Wat ik dan doe is afstemmen op mezelf door mezelf vragen te stellen zoals: “wat is de reden dat ik wordt geraakt” en “wat zijn mijn blokkades”. Diverse overtuigingen kwamen omhoog. Bijvoorbeeld, mijn grenzen zijn niet belangrijk.; de behoeften van anderen gaan voor die van mij. Ook familiepatronen kwamen voorbij. Familiepatronen zijn patronen die in (een groot deel van) je familie voorkomen, en vaak van generatie op generatie door worden gegeven. Bij mij was zo’n patroon om mezelf af te sluiten en naar binnen te keren als ik niet goed in mijn vel zit.

Je kunt je misschien voorstellen dat het lastig wordt om grenzen te stellen als je er onbewust van overtuigd bent dat je eigen grenzen niet belangrijk zijn en de behoeften van een ander belangrijker zijn. Deze overtuigingen vormen namelijk de basis voor je gedrag en hoe je je uit. Voor mij had dit nu dus onder andere consequenties in het overbrengen van mijn grenzen naar mijn kinderen.

Die blokkades, overtuigingen, patronen zijn ontstaan in mijn (vroege) jeugd en beïnvloeden de wijze waarop ik – in dit voorbeeld – grenzen stel. Door te kijken naar wat er onbewust ten grondslag lag aan mijn tranen, werd ik me ervan bewust wat ik al jong geleerd heb. Daardoor kreeg ik inzicht in en begrip voor mijn gedrag. Vervolgens haalde ik via transformeren de blokkades weg zodat ik weer vrij ben om mijn grenzen te stellen zoals goed voor mij is.

Onbewust, wat is dat eigenlijk? Volgens mij is het dat deel van jezelf dat je nog niet ont-dekt hebt. De black box in een vliegtuig waarin heel veel informatie is opgeslagen. Alleen als je niet weet welke invloed je onbewuste heeft op je bewuste gedrag, kan het heel mysterieus en soms ook eng lijken. Het waarnemen van signalen en ernaar “luisteren” is een mooie start om kennis te maken met je onbewuste.

 

 

Share
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.