Snap jij het nog?

Ik snap er niets meer van. Eerlijk is eerlijk. De laatste tijd volg ik berichten die op de achtergrond worden gehouden, die niet in het nieuws te zien zijn. Over Fukushima, over medicijnen, over financiën, over voeding. Overal komt fraude naar boven. Allerlei misstanden worden in de doofpot gestopt, onderzoeken blijken niet te kloppen, er wordt met onze voeding geknoeid. Toch blijven we veelal doorgaan zoals we gewend zijn.

Niets is wat het lijkt
Wat ik wel snap is dat niets is wat het lijkt. Niets is zoals het ons wordt verteld. Dus het is aan mij, aan jou, om alles te checken.

Eenvoud
Eenvoud, dat is helder. Dat klopt. Als ik een etiket op een voedingsmiddel alleen maar kan lezen als ik er een studie voor heb gevolgd, klopt het niet. Zo ook natuurlijk met verzorgingsmiddelen en andere zaken. Beetje bij beetje laat ik los wat ik 43 jaar lang heb geleerd en gedaan. Studeren, ingewikkelde boeken en theoretische kennis dat vind ik niet meer interessant. Dat betekent meer zelf doen. En onderzoeken.

Zelf ervaren
Mijn criterium is dat het belangrijk is dat ik alles waar ik achter sta en wat ik uitdraag zelf heb ervaren. Wat een ander mij vertelt, al is het wetenschappelijk bewezen, neem ik niet meer zomaar aan. Laatst ben ik begonnen met zelf verzorgingsproducten te maken, shampoo, tandpasta, doucheschuim en wasmiddel. Ongeveer 5 dagen had ik alleen maar zelfgemaakte producten zonder toevoegingen gebruikt. De 6e dag voelde ik me echt beroerd, al mijn spieren deden pijn en ik was heel erg moe. Afkickverschijnselen? Aantonen kan ik het niet maar het voelde alsof er een samenhang was. Zelf ervaren is natuurlijk. Zo leren kinderen. Zo leren volwassen. En niet door aannemen dat wat een ander zegt wel goed zal zijn.

Goede intenties
Vroeger was ik veel meer geneigd om te geloven. Te geloven in de goedheid van mensen. En ook te geloven dat ze het wel wisten als ze ervoor geleerd hadden. Nu weet ik dat er een enorme hoeveelheid aan onbewuste invloed is op het gedrag van mensen. Beheerst door angsten, overtuigingen, projecties, patronen kunnen mensen rare bokkensprongen maken. En alle goede intenties ten spijt, doen mensen dan dingen die zij zelf en anderen niet zouden verwachten. Dat leidt bijvoorbeeld tot het kwetsen van anderen of tot het verbergen van fouten. En ook tot het niet kunnen verplaatsen in anderen of in verschillende kanten van een situatie. Beperking dus. Dat zie je terug op individueel en op maatschappelijk niveau.

Eigen verantwoordelijkheid
Ieder mag zijn eigen verantwoordelijkheid nemen. We kunnen allemaal klagen over hoe het gaat. Zolang we niet naar onszelf, ons eigen (geloofs-)systeem, kijken, blijft de huidige structuur van leugens en bedrog bestaan. Wij laten ons misleiden. Verandering op individueel niveau zorgt voor effecten in de omgeving. Hoe meer op individueel niveau verantwoordelijkheid wordt genomen, hoe meer druk er op alle maatschappelijke systemen komt te staan om te veranderen. En ja, dan volgt tot slot het cliché: verander de wereld, begin bij jezelf!

Share
1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.