Stijf van de zenuwen

Ik tril helemaal, mijn maag knijpt samen, alles verkrampt. Probeer te gronden, denk aan techniek, “strot” omhoog, mond goed houden, rechtop staan, lachen, bekken los, goed ademhalen! Zingen voor publiek, voor mij geen “walk in the park”. Letterlijk stijf van de zenuwen. Het komt mijn zang niet ten goede.

Onzeker
Ik ben lang heel onzeker geweest. En faalangstig. Op het podiumLogisch en verklaarbaar voor mezelf. Maar wel heel lastig om goed te functioneren. Gelukkig ben ik niet meer onzeker en faalangstig. Alleen als ik zing voor publiek! Dan schiet mijn lijf weer volledig in de stress. Zelfs bij zangles is het al merkbaar, dan straalt mijn lichaamshouding direct onzekerheid uit. Heel bizar.

Ophouden dan…
Als het alleen bij zingen is, zou je misschien zeggen: “dan doe je dat toch gewoon niet”. Hou je bij zingen in de badkamer of in het koor. Ophouden is geen optie voor mij. Misschien als ik mijn doel bereikt heb, genieten van zingen en optreden voor anderen, kan ik stoppen. Of misschien ga ik dan juist door. Eén keer heb ik genoten met solo zingen, enkele regels, dat voelde zo super!

Verstopt
Wat is het dan dat me gaande houdt? Waarom wil ik persé op dat podium staan zingen? Zo lang ik me kan herinneren luister ik naar muziek en zing ik liedjes mee. Al als 3-jarige zong ik mee met lp’s. En als 5-jarige wilde ik al bij het koor waar mijn grote broer bij ging. Helaas moest ik nog 10 jaar wachten. Muziek kon me echt raken, diep van binnen. Ik had me voor mezelf verstopt. Voor muziek kon ik me niet verstoppen. Die voelde ik. Zingen, alleen op mijn kamer, gaf me de gelegenheid mijn emoties te uiten die niemand mocht of kon zien en die ik eigenlijk zelf niet mocht voelen. Juist de tegenstrijdigheid is dat ik mijzelf wel wilde laten zien. En dus ook altijd de ambitie heb gehad om solo te zingen. Het lef had ik wel. De angst, de zenuwen belemmerden me in mijn zang en in plezier.

Doorzetten
Diep in mij zit een enorme drive om me te ontwikkelen, te leren en te groeien. Ondanks alle tegenslag, “fouten” die ik heb gemaakt, ga ik door. Dat heeft me gebracht tot waar ik nu ben, onafhankelijk, vrij, gelukkig. Daar ben ik trots op. In het zingen, is een laatste stuk pijn uit het verleden verborgen. De pijn van afwijzing en niet mezelf mogen zijn en laten zien. Muziek raakt me! En is eerlijk. Vandaar mijn drive om muziek en zingen in te zetten voor mezelf, om me te raken en bewust te worden van wat er in mij speelt. Wie weet kan ik muziek en zingen ook gaan inzetten voor anderen. Om een verhaal te vertellen en hen te raken!

Tot besluit
Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Als jij onzeker bent of faalangst heb, kun je daar vanaf komen. Daarvoor kun de manier zoeken/vinden die op dat moment bij je past. Soms lijkt die manier niet zo logisch, net als bij mij die drive om solo te zingen. En toch kan daar een mooie reden voor zijn, zoals ik die ook heb ontdekt. Als je je drijfveren kent, kun je belemmeringen transformeren.

Share
3 replies
 1. Paula
  Paula says:

  Hoi Mariel,

  Wat een mooi en eerlijk verhaal en zo herkenbaar.
  Ik weet niet hoe het nu is met jouw stress voor jouw publiek.
  Ga anders ‘ns je stem bevrijden.. bijvoorbeeld met/bij Jan Kortie.
  Heb 2 weken geleden een dag: NAAR BINNEN – NAAR BUITEN – gedaan.
  In het 2e deel van het programma zit een sublieme pianist – Lambert – die tevens stembevrijder is.
  Je gaat zingen voor de groep – solo – zingen. Als je gaat staan weet je nog niet wat je gaat doen. je zingt gewoon klanken en niet van tevoren bedachte virtuoze melodietjes of bekende liederen. Nee… je zingt jouw eigen lied, dat wat er in je is. Lambert neemt je mee en tilt je op met zijn pianospel. Een waanzinnige ervaring en dus… een aanrader!!

  Reply
  • Mariel
   Mariel says:

   Hoi Paula,
   Dank je voor je lieve reactie!
   Laatst heb ik nog een keer voor een wat groter publiek gestaan en dat ging al een stuk beter, gelukkig! De zenuwen waren niet “verlammend” die keer.
   Ik zal eens kijken of stembevrijding iets is…. Klinkt in ieder geval goed!
   Liefs,
   Mariël

   Reply

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Aangezien ik al 30 jaar aan t stoeien ben met zingen en mijn emoties, mezelf laten zien (zie blog http://www.wavecoaching.nl/stijf-van-de-zenuwen/ ), voorwaar geen kleine […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.