wave coaching

De kracht van kruiden voor een gezond lichaam

De herfst, mijn favoriete seizoen, heeft iets betoverends. De geur van het bos, de kleuren van de vallende bladeren en de onstuimige wind, alles geeft ons het gevoel dat de natuur haar eigen verhaal vertelt. Mijn kinderen klagen echter over de regen en kou, en veel mensen lopen met rode neuzen en kriebelhoest rond. De herfst lijkt ons eraan te herinneren dat we, net als de bomen, soms iets moeten loslaten. Laten we eens vanuit het perspectief van kruidengeneeskunde verkennen wat er in ons lichaam gebeurt.

Ons lichaam zoekt balans

Ons lichaam is eigenlijk een complexe fabriek. Alles wat we binnenkrijgen, van voedsel tot stressvolle situaties, moet verwerkt worden. Soms kan ons lichaam die balans even niet vinden. Je merkt dat aan vermoeidheid, een warrig hoofd of andere signalen.

Hulptroepen

Als je lichaam moeite heeft om afvalstoffen kwijt te raken, kan het de ‘hulptroepen’ inroepen. Je wordt verkouden, je neus verstopt, je voelt je moe, of je krijgt zelfs de griep. Het is als een seintje van je lichaam om even pas op de plaats te maken.

Paracetamol erin en door?

Natuurlijk begrijpen we allemaal dat een verkoudheid of griep nooit op het juiste moment komt. Maar het onderdrukken van symptomen met medicijnen, zoals paracetamol, is niet altijd de beste aanpak. Medicijnen kunnen de natuurlijke reinigingsprocessen van je lichaam verstoren, terwijl je lichaam juist signalen geeft dat het wat rust en herstel nodig heeft.

Kruiden ondersteunen je lichaam

Gelukkig zijn er veel kruiden om ons heen die ons kunnen helpen om weer in balans te komen. Denk aan brandnetels, kamille, vlier en weegbree. Deze kruiden worden al eeuwenlang gebruikt in thee, zalven en kompressen om ons lichaam te ondersteunen bij jeuk, pijn, en koorts. Ze werken samen met je lichaam, ze nemen niet de controle over. Het gebruik van kruiden is echt maatwerk.

Hiernaast een foto van de Rode Zonnehoed (Echinacea), een kruid dat heel goed is voor je weerstand.

Enkele praktijkvoorbeelden

Verkoudheid kondigt zich altijd aan met een pijnlijke keel. Zodra ik dit typische gevoel waarneem, neem ik Echinacea tinctuur in. Dit zet mijn immuunsysteem aan om harder te werken. Meestal word ik niet meer verkouden of zijn de klachten milder en sneller over.

Laatst was mijn zoon ziek en hij had veel last van hoesten en vastzittend slijm. Hij vroeg zelf om kruidenthee, een speciale mix van tijm, venkel en zoethout die ik bij die klachten gebruik. Na het drinken van deze thee, kwam het goed los.

Kruidenconsult

Ik ben zo enthousiast dat ik vanaf nu ook kruidenconsulten aanbied in mijn praktijk. Werken met kruiden is één van mijn passies, en het blijkt een geweldige aanvulling te zijn op het energetische, systemische en psychosociale werk dat ik al doe. Of je nu kampt met verkoudheid, darmproblemen, spierpijn, hoofdpijn of gewoon wat extra ondersteuning nodig hebt bij stress en spanning, ik ben er om je te helpen. Je kunt jouw zelf-herstellend vermogen verbeteren met kruiden en wat aanpassingen in je levensstijl.

Aanbieding

Om mijn enthousiasme over de kracht van kruiden voor een gezond lichaam te delen, bied ik de komende maanden kruidenconsulten aan tegen een gereduceerd tarief.

Meld je voor 1 december aan voor een kruidenconsult van een uur en betaal slechts € 33,-.
Aankoop van thee, tinctuur e.d. wordt apart in rekening gebracht.
Voorwaarde: het consult vindt plaats vóór 15 december 2023.
Maak snel een afspraak via telefoon, mail, WhatsApp, Telegram, Signal of mijn contactformulier, dat vind je hier