wave coaching

Wave Coaching in een nieuw jasje

Ik heb net de film ‘De wijsheid van trauma’ van dr. Gabor Maté gekeken. Het raakte me. Ik herken wat hij zegt, ik heb het aan den lijve ondervonden, doorleefd. Hij is een gepensioneerde arts die veel gedaan en gezien heeft in zijn leven. In één film zie ik bevestiging van wat ik heb geleerd en gedaan in mijn leven. En hoe ik handel als coach / therapeut. Trauma bewustzijn, want we zijn (bijna) allemaal getraumatiseerd, individueel en collectief.

Van twijfel naar waardevol

In mijn praktijk en in mijn werk heb ik getwijfeld. Mijn praktijk was namelijk zelden zoals ik het wilde: genoeg cliënten om zeker 24 uur in de week te werken en te voorzien in mijn inkomen. Grotendeels was mijn praktijk de ruimte voor mezelf voor persoonlijke ontwikkeling en bewustwording. De opleidingen en cursussen die ik deed vanuit de motivatie om anderen te helpen, bleken vooral voor mezelf te zijn. Hoe waardevol is dat?!

Ieder mens is expert van zichzelf

Wave Coaching is een deel van mezelf geworden, het is mijn manier van leven: met de golven mee, van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. Dat geef ik door aan mijn cliënten. Ik reik aan, ik ondersteun en zij doen ‘het werk’. Helen (heel-worden) kun je alleen zelf. Ieder mens is expert van zichzelf. Bewustwording van trauma(‘s) en hoe deze je leven beïnvloeden, is essentieel voor het proces van helen.

Trauma is een wond

Gabor Maté zegt dat trauma een wond is, alleen van binnen. Als die wond nog open is, doet het pijn als deze aangeraakt wordt. Dat kun je ook trigger noemen, die een emotionele reactie (pijn) oproept. Wat ik mooi vind, is dat hij ook zegt dat een gebeurtenis op zichzelf niet persé traumatisch hoeft te zijn, maar het alleen zijn met de pijn. Als een kind wordt geslagen en ze is verdrietig, en er is niemand die naar haar luistert of dit erkent, kan dat de oorzaak zijn van een trauma. Ze ontwikkelt dan een overtuiging, bijvoorbeeld ‘Ik doe er niet toe, niemand houd van mij’. Daaruit ontstaan overlevingsmechanismen, zoals perfectionistisch zijn.

Een normale reactie op een abnormale situatie

Overlevingsmechanismen zijn een normale reactie op een abnormale situatie. Als we dat begrijpen, zijn we al een heel eind. Dan hoeven we ons niet te schamen of schuldig te voelen. Voor mij is het helder hoe belangrijk het is dat mensen zich bewust worden van trauma en hoe dit doorwerkt in het leven. Als therapeut en als ervaringsdeskundige, zie ik overal om me heen getraumatiseerde mensen en de gevolgen ervan, een tikkeltje beroepsdeformatie 😉. Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan bewustwording, door mensen die eraan toe zijn te begeleiden bij het verwerken van hun trauma’s, hoe groot of klein ook.

Van energie om te onderdrukken naar energie om te leven

Trauma kost veel energie, je moet namelijk hard werken om je pijn, je emoties weg te stoppen. Stel je eens voor dat je deze energie voor andere dingen kunt gebruiken. Je krijgt energie om te leven.

Op mijn vernieuwde website laat ik diverse kanten van mijzelf en mijn werk(wijze) zien. Voor de duidelijkheid zijn coaching/therapie, Reiki & healing en kruidengeneeskunde apart beschreven. Nu vind ik dat soms lastig, want het hangt allemaal samen en kan geïntegreerd worden.
Voel je welkom om de website in een nieuw jasje te lezen. Resoneert wat ik doe bij jou? Wil jij ook meer energie om te leven? Bel, mail, whatsapp me gerust voor informatie of een afspraak.